Čistite li redovito i pravilno svoje lice?

Pravilno pranje i čišćenje lica se ne svodi samo na vodu i eventualno sapun. Nije komplicirano ili teško, ali zahtjeva par koraka.

Uz savjete koje smo do sada čuli, ali i vlastitog iskustva, znamo da je učinak njege kože kumulativan. Nema jedinstvenog trika koji će preporoditi našu kožu. Sve ovisi o tome kako se prema njoj odnosimo i što s njom radimo iz dana u dan. I tako cijelo vrijeme. Jedino, ako tražimo najbrže rješenje, trebamo promijeniti način na koji je peremo i čistimo.

Ukoliko ne uvedemo nove navike, držat ćemo se onih starih – kožu lica ćemo na brzinu isprati nekim sredstvom i vodom, te onda dati kremama i serumima da se brinu o njoj. Oni, na kraju krajeva, stoje na koži satima pa našu njegu kože trebamo fokusirati na njih. Nije li tako?

E, nije. Čišćenje i pranje ne samo da je prvi korak u njezi kože, nego je i njena osnova. O njoj ovisi učinkovitost svega ostaloga što koristimo. A većina nas zanemaruje taj korak, znamo leći u krevet bez da operemo lice. Nakon napornog dana, to nije nešto na što bismo obraćali pažnju. No, to nije samo loše za one koji su skloni aknama i upalama kože, loše je za svakoga.

Čišćenje kože sprječava upale i prerano starenje kože lica

Koža nam je najveći organ, 10% naše težine tijela se odnosi na kožu (razmislimo malo o tome….). Glavna joj je funkcija da bude barijera od unutrašnjosti našeg tijela i vanjskog svijeta. Zadržava vodu unutra  i drži nečistoću (prljavštinu, mikrobe, alergen) s vanjske strane. Odlazak na spavanje bez pranja lica množe dovesti do začepljenja pora i pojave akni. Šminka, sebum i vanjska prljavština se talože u našim porama, šire ih i stvaraju mitesere.

No, to smo vjerojatno i znali. A znamo li da nepranje lica može ubrzati starenje kože? Nečistoća koja se taloži na koži tijekom dana sadrži slobodne radikale. Oni razaraju stanice kože, dovode do raspada elastina i kolagena i stvaraju bore. U borbi protiv njih nam pomažu i anti-oksidansi koje nanosimo u kožu ili ih konzumiramo kroz hranu i dodatke prehrani.

Čišćenje i temeljito čišćenje su dva različita pojma. Ispiranje lica i brisanje ručnikom nije ono što bismo nazvali temeljitim čišćenjem i o čemu ovdje govorimo. A želimo napomenuti da je temeljito čišćenje ono koje ima dva koraka. Prvi korak je čišćenje uljem, a drugi je čišćenje vodom. Temeljito čišćenje nije pretjerivanje. Ukoliko ujutro nanosimo kreme i šminku, trebamo potrošiti i vrijeme ako bismo vratili kožu u prirodno stanje i očistili sve što se na njemu nakupilo tijekom dana.

Dva koraka za čišćenje lica

Prvi nam je korak uklanjanje svih tragova šminke, ako je koristimo, nakon toga slijedi naš prvi glavni korak, čišćenje sredstvom za lice na bazi ulja. I toga se ne trebamo bojati, bez obzira kakav tip kože imamo. Stvar je u tome da je većina onoga što se nataložila na našem licu pomiješano s masnoćom koju luči naša koža. Voda i ulje se izbjegavaju pa u ovom koraku ne dosežemo temeljito čišćenje koje želimo. I to možemo činiti navečer i ujutro uz laganu masažu lica. Koža će nam i na tome biti zahvalna.

Nakon toga koristimo sredstvo za čišćenje na bazi vode, kako bismo uklonili sve one pomiješane čestice prljavštine i znoja (vode). Ovdje nam koristi i bio koji facial wash. I to je to, naše lice je čisto!

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica