Aloe vera se za nas bori protiv suhoće i vrućine

Aloe vera je popularna biljka za ukrašavanje naših dnevnih soba i mediteranskih vrtova. Izvor je ljekovitih sastojaka za našu kožu i još poneki organ našeg tijela.

Bila je poznata još u staroj Grčkoj, čiji su medicinari zabilježili ljekovitost aloe vere, a poznata je i u ayurvedi, drevnom sustavu medicine sačuvanom u današnjoj Indiji. Smatra se da joj je izvor negdje na pola puta između ta dva lokaliteta, na Arapskom poluotoku. Takva joj i klima odgovara (to znaju svi oni koji su je doma previše zalijevali pa im je uvenula, a isto se dogodilo kada su je posadili ispred kuće u običnu zemlju; pješčano, porozno tlo joj odgovara ili mješavina zemlje za kaktuse i sukulente). Spada u sukulente, tvrde mesnate biljke koje se skladištenjem vlage u svojim tkivima bore protiv okrutnih suhih i vrućih uvjeta u kojima su izrasle.

Ta vlaga sačuvana u tkivima aloe vere je prva stvar zbog koje je volimo i cijenimo. Čak i to samo tkivo, odnosno pulpa, ako ga odrežemo i očistimo od vanjske kore, prije nego li napravimo gel ili sok od njega, će navlažiti našu kožu i učiniti ju mekom. Spojevi koji se nalaze u biljci, zvani galaktomanani, osim što vlaže kožu, pomažu i pri njenom zacjeljivanju. Stoga gel aloe vere ili njen ekstrakt možemo naći u cijelom nizu proizvoda za njegu i zaštitu kože. Primjerice, SAN SUN CARE Umirujućem losionu poslije sunčanja. Drugu vrstu ekstrakta aloe vere koristimo kao lijek protiv zatvora probave pa je bilo koji proizvod s njim uvijek dobar izbor kod te tegobe.

Sok aloe vere nalazimo u osvježavajućim napitcima. Kod nas ih nema toliko na tržištu, ali sokovi, jogurti slastice s aloe verom su prisutni širom planete u zemljama u blizini ekvatora, te onima s pustinjskom klimom. Ne treba nas to čuditi, osim što je ukusan, sok aloe vere djeluje na organizam slično kao njen ekstrakt na kožu – osvježava i obnavlja.

 I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica