kurkuma

kurkuma


Kurkuma se tisućljećima u ayurvedi, drevnoj znanosti o životu, smatra jednom od najkorisnijih biljaka u liječenju i sprječavanju raznovrsnih tegoba i bolesti.

Suvremena znanost je kroz iscrpna istraživanja prepoznala njezinu kvalitetu pa je danas koristan sastojak dodataka prehrani i kozmetičkih preparata.

Osim u ayurvedskim preparatima, te kao nezaobilazni začin u tradicionalnoj i suvremenoj prehrani kurkuma se koristila i za bojanje odjeće. Svatko kome se kurkuma prosula po bijeloj majici zna koliko je teško ukloniti tu boju. Danas njome bojimo i hranu, kurkuma je kao aditiv poznata pod brojem E100.

Kao lijek za vanjsku upotrebu kurkuma je u ayurvedi dio masti i krema kojima se obnavlja koža. Tako ju i danas možemo naći u različitim preparatima, od onih za obnovu kože do anti-age krema. Učinak kurkume na našu kožu je brzo vidljiv, jer se ona ovdje direktno nanosi na tkivo kojem je potrebna.

Kurkuma i njena ljekovita svojstva

Kurkuminoidi su polifenoli žute boje koji su zaslužni za ljekovito djelovanje kurkume. Od njih je kurkumin najaktivniji i prema njegovoj koncentraciji u hrani koju smo začinili kurkumom, te u dodacima prehrani možemo procijeniti koliko dobrobiti ima za naš organizam. U pravilu ćemo bolje proći, ako ga koristimo za uklanjanje tegoba, koristeći dodatke prehrani koji u jednoj dozi sadrže 10 puta više kurkumina nego što ga sadrži jedna žličica kurkume koju bismo stavili u naše jelo. No, redovitom konzumacijom kurkume u našoj prehrani zbog njenih antioksidativnih svojstava možemo doprinijeti prevenciji bolesti. Dodaci prehrani sadrže dodatne biljne tvari koje pospješuju apsorpciju kurkumina.

U ayurvedi je kurkuma dio preparata koji sinergijski pojačavaju njena svojstva. Kurkumin se otapa u mastima pa se tradicionalno kurkuma primjenjivala pomiješana sa gheejem, pročišćenim maslacem ili pomiješana s paprom koji, opet, pojačava apsorpciju kurkumina, na što otječe njegov alkaloid piperin.

Nezaobilazni začin u našoj kuhinji

U našoj kuhinji kurkuma u prahu mora imati mjesto. Okus joj je gorak i neimpresivan, ali svejedno ćemo je dodati raznovrsnim jelima od povrća, grahorica i žitarica. Uvijek ćemo ju prepržiti na masnoći 10 sekundi (paziti da ne izgori) prije dodavanja drugih namirnica. Sastavni je dio i curry mješavine začina.

Kurkumu u prehrani ne možemo konzumirati previše, količina koju možemo staviti u jelo, a da ono i dalje bude jestivo, je mala. No, prilikom korištenja dodataka prehrani, trebamo se voditi preporučenim dozama. Dodaci prehrani s kurkuminom se ne preporučuju davati trudnicama dojiljama i djeci. Osobe koje pate od neki žučni i nekih želučanih tegoba bi se svakako trebale savjetovati s liječnikom.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica