Kurkuma se tisućljećima u ayurvedi, drevnoj znanosti o životu, smatra jednom od najkorisnijih biljaka u liječenju i sprječavanju raznovrsnih tegoba i bolesti.
Suvremena znanost je kroz iscrpna istraživanja prepoznala njezinu kvalitetu pa je danas koristan sastojak dodataka prehrani i kozmetičkih preparata.
Osim u ayurvedskim preparatima, te kao nezaobilazni začin u tradicionalnoj i suvremenoj prehrani kurkuma se koristila i za bojanje odjeće. Svatko kome se kurkuma prosula po bijeloj majici zna koliko je teško ukloniti tu boju. Danas njome bojimo i hranu, kurkuma je kao aditiv poznata pod brojem E100.
Kao lijek za vanjsku upotrebu kurkuma je u ayurvedi dio masti i krema kojima se obnavlja koža. Tako ju i danas možemo naći u različitim preparatima, od onih za obnovu kože do anti-age krema. Učinak kurkume na našu kožu je brzo vidljiv, jer se ona ovdje direktno nanosi na tkivo kojem je potrebna.
Kurkuminoidi su polifenoli žute boje koji su zaslužni za ljekovito djelovanje kurkume. Od njih je kurkumin najaktivniji i prema njegovoj koncentraciji u hrani koju smo začinili kurkumom, te u dodacima prehrani možemo procijeniti koliko dobrobiti ima za naš organizam. U pravilu ćemo bolje proći, ako ga koristimo za uklanjanje tegoba, koristeći dodatke prehrani koji u jednoj dozi sadrže 10 puta više kurkumina nego što ga sadrži jedna žličica kurkume koju bismo stavili u naše jelo. No, redovitom konzumacijom kurkume u našoj prehrani zbog njenih antioksidativnih svojstava možemo doprinijeti prevenciji bolesti. Dodaci prehrani sadrže dodatne biljne tvari koje pospješuju apsorpciju kurkumina.
U ayurvedi je kurkuma dio preparata koji sinergijski pojačavaju njena svojstva. Kurkumin se otapa u mastima pa se tradicionalno kurkuma primjenjivala pomiješana sa gheejem, pročišćenim maslacem ili pomiješana s paprom koji, opet, pojačava apsorpciju kurkumina, na što otječe njegov alkaloid piperin.
U našoj kuhinji kurkuma u prahu mora imati mjesto. Okus joj je gorak i neimpresivan, ali svejedno ćemo je dodati raznovrsnim jelima od povrća, grahorica i žitarica. Uvijek ćemo ju prepržiti na masnoći 10 sekundi (paziti da ne izgori) prije dodavanja drugih namirnica. Sastavni je dio i curry mješavine začina.
Kurkumu u prehrani ne možemo konzumirati previše, količina koju možemo staviti u jelo, a da ono i dalje bude jestivo, je mala. No, prilikom korištenja dodataka prehrani, trebamo se voditi preporučenim dozama. Dodaci prehrani s kurkuminom se ne preporučuju davati trudnicama dojiljama i djeci. Osobe koje pate od neki žučni i nekih želučanih tegoba bi se svakako trebale savjetovati s liječnikom.
Nužni kolačići su apsolutno neophodni za pravilno funkcioniranje web stranice. Ova kategorija uključuje samo kolačiće koji osiguravaju osnovne funkcionalnosti i sigurnosne značajke web stranice. Ovi kolačići ne pohranjuju nikakve osobne podatke.
Svi kolačići koji možda nisu osobito potrebni da web stranica funkcionira i koriste se posebno za prikupljanje osobnih podataka korisnika putem analitike, oglasa, drugog ugrađenog sadržaja nazivaju se nepotrebnim kolačićima. Obvezno je nabaviti pristanak korisnika prije pokretanja ovih kolačića na vašoj web stranici.