Simptomi atopijskog dermatitisa do sedme godine nestaju kod 50% djece


Atopijski dermatitis – kako možemo umiriti simptome?

Atopijski dermatitis ili, kako je nekada bio poznat, neurodermitis je kronična  bolest kože koju prati suhoća i snažan svrbež uz pojavu upalnih žarišta ili ekcema.

U podlozi ove bolesti leži nasljedna sklonost alergijskim reakcijama. Obično je povezana s povišenim razinama imunoglobulina E (igE) u krvi. Javlja se već u prvim mjesecima života djeteta, a u najvećem broju slučajeva javi se negdje do pete godine. Mnogo veći rizik od pojave imaju djeca u čijoj obitelji su prisutne neke od alergijskih bolesti (rinitis, astma). Točan uzrok bolesti u potpunosti nije razjašnjen, ali se smatra da najveću ulogu ima naš imunološki sustav. Osim njega su uključeni i drugi faktori, od genetskih do onih iz okoliša. Intenzitet bolesti s godinama slabi tako da negdje do sedme godine života simptomi nestaju u oko 50% djece. Bolest prate periodi poboljšanja i pogoršanja, koji su za svako dijete specifični.

Nažalost, na svjetskoj razini svake godine se registrira povećanje broja slučajeva pa atopijski dermatitis trenutno pogađa 10-15 % djece.

Simptomi atopijskog dermatitisa

Osnovni simptom atopijskog dermatitisa je izrazito suha koža na krajevima udova i lica kojoj nedostaje vlage i prirodne masnoće, zbog čega se javlja i sljedeći važan simptom, a to je svrbež, koji prati isto tako snažno češanje koje najčešće pogoduje razvoju daljnjih infekcija kože. Pojačano isušivanje kože upotrebom sapuna, šampona ili kupki, zatim  boravak u  prostorima sa centralnim grijanjem, utječu  na pogoršanje simptoma.

Uzroci atopijskog dermatitisa

Stres je jedan od glavnih faktora koji izazivaju pojavu atopijskog dermatitisa. No, on se javlja i kao reakcija imunološkog sustava na određene tvari koje se nalaze u našem organizmu ili dolaze iz naše okolice. Koža je kod atopijskog dermatitisa osjetljiva pa ju i vanjski podražaji poput grube odjeće ili kemikalija u sredstvima za njegu kože ili odjeće može iritirati i izazvati simptome.

Opći alergeni koji mogu izazvati reakciju su u hrani kod male djece. To su jaja mlijeko, kikiriki, pšenično brašno ili soja. Kod djece starije od 3 godine alergeni se nalaze u okolišu, a to su pelud, grinje, prašina ili životinjska dlaka. Ove alergijske reakcije se čak ne moraju zadržati na jednoj, nego iz dermatitisa mogu prerasti u astmu ili nadraženu sluznicu nosa (rinitis). Uz njih, poznato je da i neki organizmi izazivaju dermatitis, poput virusa herpesa.

SAN prirodna kozmetika pomaže

Liječenje atopijskog dermatitisa u osnovi je simptomatsko, liječimo individualne simptome kod svakog pacijenta posebno. Cilj je spriječiti nastanak suhe kože, ublažiti svrbež, njegujući kožu emulzijskim sustavima koji će kožu navlažiti izvana te koji imaju u svom sastavu i dosta nezasićenih masnih kiselina koje olakšavaju obnovu narušenog zaštitnog sloja kože.

Zato posebno preporučamo SAN BABY & MAMA CARE Dječju kremu za njegu i zaštitu kože koja se pokazala sjajnom u ublažavanju simptoma. Uz nju preporučamo njegu cijele bebine kože SAN BABY & MAMA CARE Uljem za bebe. Oba proizvoda su dermatološki testirana, ulje je i hiperalergeno. Za posebno osjetljivu kožu sklonu atopiji preporučamo naše proizvode za osjetljivu kožu (svi su hipoalergeni i dermatološki testirani) – SAN FACE CARE Intenzivnu kremu za suhu i osjetljivu kožu lica, SAN FACE CARE EXCLUSIVE Obnavljajući serum za osjetljivu kožu i SAN CLASSIC Umirujući balzam za osjetljivu kožu, ali i SAN BODY CARE Njegujuće ulje za osjetljivu kožu tijela.

Kad ovakvi emulzijski sustavi ne daju dobre rezultate liječnik će propisati neku kortikosteroidnu  terapiju, ali ovakve kreme ne bi trebalo koristiti prije izlaganja suncu.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica