Znate li koji je pH vaše kože lica?

Svladali smo načine na koje možemo čistiti naše lice, ali koji su konkretno proizvodi dobri za nas? Ovdje ćemo biti skroz znanstveni, to ovisi o stanju i o pH naše kože

Možda cijelo razumijevanje pH priče i nije baš najjednostavnije, ali kada shvatimo osnove bit će nam puno lakše birati ono što stavljamo na lice. Raspon pH vrijednosti je od 0 do 14, te on određuje lužnatost ili kiselost neke tvari. Najniža vrijednost je najkiselija, a najviša vrijednost je nalužnatija, dok je srednja vrijednost (7) neutralna. Naša koža je u svom prirodnom stanju blago kisela s ph 5.5. Ukoliko nam je koža prekisela, onda je masna, sklona upalama, aknama i osjetljiva. Ukoliko je prelužnata, onda djeluje beživotno, bude izrazito suha i perutava. Lako je razumjeti da je ovdje ključ u ravnoteži.

Sredstva za čišćenje koja su lužnata će nam ostaviti osjećaj zatezanja na koži koji nema nikakve veze s time koliko nam koža puca od zdravlja. Prelužnatost sredstava za čišćenje dovodi do suhe kože uslijed uklanjanja naše prirodne masnoće i vlage kože. Koža je nakon toga suha i osjetljiva, a da stvar bude gora počinje raditi prekovremeno da bi nadoknadila izgubljene hranjive tvari. Ovo ne zvuči dobro.

Tanki kiseli omotač na koži koji stvara sebum u kombinaciji sa znojem nam služi kako bi nas štitio od vanjskih utjecaja. Ti vanjski utjecaji (vjetar, voda, zagađenje, dim) mogu prenapregnuti taj omotač i on se počinje rastvarati pa se povećavaju šanse za crvenila i druga ekstremna stanja kože poput akni (bakterije lakše prolaze), te prhutanja (koža ne zadržava prirodnu vlažnost).

Stoga ne peremo lice običnim sapunom s kojim ćemo prati ostatak tijela. Obični sapuni su vrlo lužnati i suše kožu, razlog više da i tu potražimo nešto drugo i za pranje tijela, ne samo za lice. S druge strane, sredstvo za čišćenje koje je prekiselo nam neće puno pomoći, jer trebamo malo lužine kako bi rastvorili prljavštinu kako treba. Ukoliko nam je koža normalna onda pH vrijednost naših sredstava za čišćenje nije toliko važna, ali je presudna za one s kožom sklonom aknama i one s osjetljivom kožom.

PH vrijednost naših kozmetičkih proizvoda možemo provjeriti na jednostavan način. U specijaliziranim trgovinama i online shopovima možemo dobiti 80 trakica za mjerenje pH vrijednosti za 20 kn. Mi naše uzimamo na eBayu, 160 komada za 0.75$ (oko 5 kn). Samo proizvodima koji u sebi imaju vodu možemo izmjeriti pH. Umočimo trakicu pričekamo par minuta i provjerimo boju. Nakon toga ćemo znati imali koristi od sredstva za čišćenje lica i kozmetičkog proizvoda koji koristimo.

I.P.

ŠIRI LJUBAV, PODIJELI OVO S DRUGIMA
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *