Prirodna njega bebine kože

Njega bebine kože svaki dan, omogućuje bebi miran san

Što moramo znati o njezi bebine kože

Bebina koža, s obzirom na nerazvijenost njenih obrambenih mehanizama, posebno je ugrožena ukoliko roditelji koriste velike količine različitih sredstava za higijenu i njegu baziranih na sintetskim spojevima.

Za svakodnevnu higijenu beba najbolje je koristiti mlaku vodu u koju smo dodali 1-2 jušne žlice maslinovog ulja. Time se štiti nježna dječja koža od kemijskih sredstava i isušivanja, a ujedno se smanjuje izloženost infekcijama. U najboljem slučaju, ako se odlučimo za konvencionalna sredstva za higijenu i njegu, neka to ne bude više od jednom na tjedan. Većina ih sadrži deterdžente koji uništavaju korisnu bakterijsku floru kože, te uklanjaju zaštitni kiseli sloj koji štiti bebu od infekcija. Nakon kupanja i sušenja na kožu nanesemo ulje pogodno za njegu bebine kože koje će zadržati vlagu od kupanja na koži. Pri tome pazimo da to bude prirodno biljno ulje ili kombinacija prirodnih ulja. Zlatno pravilo za njegu beba je: što manje to bolje.

Najčešći oblici upale bebine kože su pelenski osip i atopijski dermatitis. Nastajanju pelenskog osipa pogoduju neredovito mijenjanje pelena, tijesne pelene koje uzrokuju mehaničko trenje, proljev, upotreba plastičnih gaćica, a kod platnenih pelena uzrok mogu biti deterdženti za pranje pelena – posebno kod uvođenja novih u uporabu. Zbog slabije otpornosti kože čest uzrok su i superinfekcije gljivicama, a ponekad i bakterijama.

SAN dječja krema za njegu i zaštitu kože, štiti, hrani i pomaže brzom oporavku kože

Kako bismo spriječili pelenski osip, trebamo češće mijenjati pelene i sušiti kožu, te koristiti kreme za zaštitu koje svojim aktivnim sastojcima sprječavaju mehanički kontakt izlučevina i kože, te istovremeno njeguju i regeneriraju osjetljivu kožu pelenske regije. U slučaju superinfekcija treba potražiti savjet ljekarnika ili liječnika koji će preporučiti kremu protiv gljivica ili bakterija.

Uzrokom atopijskog dermatitisa smatraju se kombinacija alergijske reakcije i kože koja je izgubila vlažnost. Uslijed njega koža može biti osjetljiva i suha, ali i, u najizrazitijim slučajevima, potpuno upaljena. Rezultat je svrbež koji uzrokuje nemir i promjene raspoloženja. U slučaju atopijskog dermatitisa prvo možemo djelovati na simptome, umiriti kožu odgovarajućom kremom, boravkom na suncu i svježem zraku, te kupanjem u moru koje se pokazalo uspješnim u smirivanju ovih upala. U traganju za uzrokom potrebno je pronaći alergene koji potiču nastanak simptoma. Njih zatim trebamo izbaciti iz prehrane i okoline, uravnotežiti crijevnu mikrofloru bebe te ojačati imunološki sustav.

 

mr.sc. Jagoda Ćerić, mag.pharm.

ravnateljica, Ljekarnička ustanova LJEKARNE HOMEOSAN

ŠIRI LJUBAV, PODIJELI OVO S DRUGIMA
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *