Na riječkom portalu Stilueta su objavili opširan intervju s nama u kojemu otkrivaju mnoge detalje o tome tko smo, što smo, kako radimo i kako razmišljamo. Donosimo ga ovdje u cijelosti, a kako izgleda u originalu možete pogledati ovdje.

Za početak otkrijte nam tko se krije iza brenda SAN prirodna kozmetika? Kako se započela vaša priča?

Ime ovdje odgovara značenju. SAN prirodna kozmetika je počela kao san mr.sc. Jagode Ćerić, kojoj je uz rad u ljekarnama bio san proizvoditi vlastitu prirodnu kozmetiku. Počela je prije dvadesetak godina u osnovne ljekarničke recepture za kreme dodavati prirodne sastojke i polako njima zamijenila one osnovne. Došla je do originalnih receptura koje je sama razvila radom i direktnim iskustvom s pacijentima u ljekarni. Tijekom 2014. tvrtku je preuzela kćer Jasna Ćerić koja je nakon studija nutricionizma na Farmaceutskom fakultetu u Zagrebu specijalizirala fitofarmaciju. Nakon toga počinje i širenje ponude na cijelo hrvatsko tržište.

Kada ste počeli i sami upotrebljavati prirodnu kozmetiku? Kako je ljubav prema prirodnoj kozmetici prerasla u samostalnu izradu?

Koristimo samo prirodnu kozmetiku, upoznati smo s njenim djelovanjem, prednostima, a na kraju, i sami je proizvodimo. Sve recepture počnemo prvo razvijati za sebe i kada mi s njima budemo zadovoljni i testira ih dovoljno članova šire obitelji i prijatelji onda s njima krećemo na tržište. Za nas prirodna kozmetika nema alternativu, to je ono što koristimo i što želimo da drugi koriste.

Mnogi imaju predrasude prema prirodnoj kozmetici. Neki smatraju da je preskupa, neki da je nedjelotvorna, čudnog izgleda, mirisa i slično. Što biste poručili onima koji se još nisu uvjerili u njezine blagodati? Zašto izabrati prirodno?

Prema našem iskustvu mnogi baš preferiraju prirodnu kozmetiku, jedino što nije uvijek dostupna, pristupačne cijene ili neprovjerenog djelovanja. Nama je cilj baš bio proizvesti proizvode koji će biti dostupni na svakom koraku pa smo se odlučili na distribuciju kroz ljekarne uz našu distribuciju preko web shopa. Cijene smo prilagodili prosječnom džepu pa znamo da ih si svatko može priuštiti. Proizvodi nam imaju izrazito ugodne mirise od eteričnih ulja koja u njih stavljamo, izgledom se ne razlikuju od ostalih, a dodir na koži je čak i bolji od takozvane obične kozmetike, jer se radi o prirodnim sastojcima. Kozmetička i prehrambena industrija su nas navikle na umjetne, jake, sintetske parfeme i arome pa mi svojim primjerom podržavamo nove, prirodne trendove, navikavamo i druge na mirise eteričnih ulja ili biramo gotove kombinacije prirodnih parfema, tj. mirisnih esencija iz prirode.  S obzirom na to da se sirovine koje koristimo uglavnom dobivaju iz biljaka i prirodnih izvora, njihova svojstva mogu djelomično varirati od serije do serije – a to može imati utjecaja i na gotovi proizvod (izgled, miris, boju) u smislu blagih odstupanja, ali taj dio uvijek nastojimo iskomunicirati s potrošačima. Na prvom mjestu nam je kvaliteta samih sirovina u smislu djelotvornosti te učinka gotovog proizvoda na kožu.

Hrvatska je od 2013. godine članica EU pa svaki kozmetički proizvod proizveden u RH mora odgovarati standardima propisanim u uredbama koje propisuje Europska komisija. Mi se toga pridržavamo, svih standarda, obavljamo sva testiranja, imamo svu dokumentaciju, napravljena je sigurnosna dokumentacija, za naše proizvode se točno zna koji su sastojci u njima, koje im je porijeklo i kemijski sastav, zna se na koji način ih proizvodimo, na kojim strojevima, i tako dalje… Neki veći problemi s prirodnom kozmetikom vjerojatno postoje jer se potrošači susreću s proizvodima iz „domaće radinosti“ iza kojih obično više stoji entuzijazam nego znanje. K tome, to nisu proizvodi proizvedenim prema sigurnosnim standardima, niti se radi o provjerenim sastojcima ili recepturama, niti o pri Europskoj komisiji registriranim proizvodima. Često takvi proizvođači imaju neku recepturu, ali ne znaju postupati sa sastojcima pa dolazi do neugodnog izgleda i mirisa. Potrošačima bismo preporučili da se pouzdaju samo u provjerene i registrirane proizvođače, čiji su proizvodi registrirani, koji rade prema sigurnosnim standardima i kontroliraju kvalitetu.

Kako ukratko izgleda proces izrade jedne primjerice kreme? Opišite nam postupak za nas laike.

Krema je emulzija, što znači da se sastoji od vodene faze (voda, hidrolati, sredstva za vlaženje) i masne faze (ulja, maslaci, aktivne tvari) koji se prirodno razdvajaju pa je izazov povezati ih u neodvojivu masu. Ovdje nam služi emulgator koji će ih povezati. Mi u našim kremama za lice ne koristimo klasične emulgatore zbog kojih kreme ostavljaju film na koži, nego smo razvili vlastiti emulgirajući sustav od sastojaka koji su i korisni za kožu, poput lanolina, kolesterola, koji je sastavni dio lipida kože i tako dalje. Sastojci se pod zadanim temperaturama i određenim slijedom dodaju u posebnu vakumsku miješalicu (posebno se zagrijava vodena faza, posebno sustav emulgatora, posebno maslaci) i miješaju dok se postigne željena konzistencija. Na samom kraju dodaju se prirodni konzervansi, a zatim i eterična ulja, koja obično imaju ljekovitu funkciju, u smislu regeneracije kože ili protuupalnog djelovanja, a sama krema poprima prepoznatljiv, karakterističan miris. Nakon toga krema se prebacuje u punilicu, puni u teglice, pakira u kutije i etiketira. Razvoj svakog proizvoda u prosjeku traje godinu dana, dok se ne obave sva testiranja i ne napravi dokumentacija, proizvod ne izlazi na tržište. Radimo na duge staze, ovdje nema trenutnih rezultata. Osim u djelovanju naših krema.

Bliži se kraj ljeta, koži je potrebna dubinska hidratacija i laganija njega. Koje proizvode biste nam preporučili za nadolazeću jesen ?

S promjenom klimatskih uvjeta, hladnijim i vjetrovitim vremenom, naša koža postaje suša. SAN BASIC linija krema za lice je namijenjena njezi suhe i normalne kože svih dobi. Za njegu mlađe kože preporučujemo SAN dnevnu hidratantnu i SAN vitaminsku kremu za lice, a za zreliju kožu SAN anti-age i SAN noćnu hranjivu kremu za lice. Za njegu tijela preporučujemo naše maslace, koji su toliko hranjivi da ih je dovoljno koristiti dva do tri puta tjedno, SAN maslac za tijelo AVOKADO SEZAM i SAN maslac za tijelo ČOKO NARANČA.

Možete li izdvojiti neki proizvodi koji je vaš apsolutni favorit ili vaših kupaca?

Proizvod za kojim najčešće posežemo za njegu kože je SAN dječja krema za njegu i zaštitu kože. Ona ima tri funkcije – zaštitnu, hranjivu i regenerirajuću pa je ipreporučujemo za bilo koju situaciju kada kože treba neku posebnu njegu i zaštitu. Ispucala, tvrda, dehidrirana ili crvena koža, osipi, ubodi, dermatitis, ekcemi, psorijaza pa čak i hemeroidi, za sve se to pokazalo da SAN dječja krema pomaže. Kupci to i znaju pa je to trenutno naš najprodavaniji proizvod.

Koliko vam znače povratne reakcije kupaca?

Dosta smo aktivni na internetu, na našoj web stranici, Facebook stranici, Instagramprofilu, a redovito šaljemo newsletter kupcima i partnerima. Trudimo se i izlagati na sajmovima na kojima licem u lice našim kupcima možemo pokazati tko smo i što im nudimo. Redovno obilazimo i naše partnere na terenu, ljekarne i specijalizirane trgovine koje nas drže u svojoj ponudi. Sve nam je to važno, svaki kontakt i susret s kupcima i partnerima, a posebno nas veseli kada nam se direktno jave zadovoljni korisnici koji su potrebe svoje kože zadovoljili tek s našom, San prirodnom kozmetikom.

Što biste istaknuli da je najvažnije za uspjeh u ovome poslu?

Najvažnije je strpljenje, jer niti proizvod ne možemo napraviti preko noći, niti on može doći do kupaca preko noći. No, niti to ne bi vrijedilo da nemamo viziju što želimo napraviti, koja je, da tako kažemo, naša misija. Želimo ljudima ponuditi kvalitetnu prirodnu kozmetiku koja će sadržavati ono najbolje iz znanosti i iz prirode i koja će zadovoljiti sve potrebe za njegom kože beba, mlade i zrele ženske i muške populacije. Najvažnije, da to budu proizvodi koji će odražavati naš svjetonazor o holističkom pristupu zdravlju i životu.

Za kraj, otkrijte nam neki plan, cilj, novitet za budućnost

Želimo da kupci otkriju da im je SAN prirodna kozmetika dostupna na svakom koraku, kroz ljekarničku mrežu Hrvatske i kroz naš web san10.hr. Cilj nam je da u brendu SAN prirodna kozmetika nađu partnera kojem će moći potpuno vjerovati za zdravlje ne samo svoje kože, nego cijelog tijela i uma. A, što se novih proizvoda tiče, slijedi ih puno, jako puno…

 

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica