Svježi prirodni astringenti za čišćenje masne kože

Za čišćenje masne, mješovite i kože sklone aknama napravit ćemo sami očaravajuće svježe prirodne astringente – sok od svježih jagoda i čaj od peršina i paprene metvice

Astringenti i toneri su bazirani na vodi u čijoj se otopini nalaze sredstva koja će pomoći da se iz naše kože uklone ostaci šminke, višak znoja i masnoća, da se pH vrijednost kože vrati u normalu i da se u kožu vrati prirodna vlažnost. Astringenti su u pravilu jači od tonera i koristimo ga za masnu, mješovitu i normalnu kožu. Sintetičke kemikalije prisutne u kupovnim astringentima dosta isušuju i oštećuju kožu. Prirodni astringenti su, s druge strane, nježni za kožu.

Prirodni astringent od soka jagoda

Za jednu dozu trebamo 4 zrele jagode srednje veličine koje ćemo zgnječiti i procijediti kako bismo dobili sok. U njega možemo ubaciti i kap eteričnog ulja metvice, ali tada ga trebamo dobro promiješati prije svake upotrebe da se kapljica ulja temeljito rasprši prije upotrebe. Utrljamo sok u kožu lica i masiramo oko minutu s pokretima koji idu prema gore i prema van, a  nakon toga isperemo. Sok od svježih jagoda djeluje kao astringent, što znači da stišće tkiva (ovdje pore) i isušuje kožu, te ima i antiseptička svojstva. Odmah ćemo ga potrošiti, možemo ga koristiti samo svježeg, ne možemo ga čuvati niti u frižideru.

Prirodni astringent od peršina i paprene metvice

Od svježeg peršina i paprene metvice ćemo napravit jaki čaj i njega koristiti na dnevnoj bazi kako bismo umirili kožu. Ovaj mješavina je posebno djelotvorna ljeti kada nam je koža prirodno masnija i osjećamo da gori, jer pomaže smanjiti masnoću bez da isuši kožu, te je uz to i hladi. Treba nam po četvrtina šalice svježeg peršina i svježe paprene metvice koje ćemo nasjeckati. Idealno bi bilo ako nam biljke rastu na balkonu ili u vrtu, ali možemo ih nabaviti u svakom većem dućanu ili na tržnici. Njih ćemo namakati u destiliranoj vodi koju smo prethodno doveli do vrenja i sklonili s vatre. Namačemo oko 30 minuta. Čaj trebamo potrošiti u roku tjedan dana, čuvamo u hladnjaku u zatvorenoj posudi, protresemo prije upotrebe. Najlakše ćemo ga nanijeti na lice jastučićem od vate.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica