Aloe vera se za nas bori protiv suhoće i vrućine
15. svibnja 2019.
Sezamovo ulje njeguje sve tipove kože
22. svibnja 2019.

Svježa kozmetika iz naše domaće kuhinje

Spread the love

Jako nas veseli svježa kozmetika koju možemo napraviti iz namirnica koje imamo u smočnici i hladnjaku. Trebate vidjeti kako izgleda kuhinja kod nas doma.

Svježa kozmetika je lagana za izraditi, jedino zahtjeva dosta pripreme, opreme i pažnje. K tome, ne može se dugo čuvati, ali vrijedi koristiti svježe sastojke jer na taj način dobivamo puno za našu kožu. Prije nego li počnemo, trebamo se dobro informirati, prije svega o sastojcima, njihovom djelovanju, te odgovaraju li našem tipu kože i zdravstvenom stanju. Ovdje se najviše možemo opet pouzdati u stručnu literaturu koja nam može biti vodič.

Izradu možemo početi s namirnicama koje već imamo ili koje možemo nabaviti na mjestima na kojima i inače to radimo – tržnici, dućanu ili prodavaonici zdrave hrane. Opremu koju trebamo za početak također već imamo doma – lonce, blender, multipraktik, mlinac za začine, posude za miješanje, kuhače, noževe i dasku za rezanje.

Jedna od najlakših stvari za napraviti je piling. Za njega možemo koristiti bademe, suncokretove sjemenke ili zobene pahuljice. Za negdje pola šalice pilinga trebamo šalicu badema ili ¾ šalice suncokreta ili nešto više od pola šalice zobenih pahuljica. Treba nam mlinac za začine (ili kavu) u kojem ćemo samljeti naše sirovine. Bademe ili suncokretove sjemenke meljemo do konzistencije krupne soli, a zobene pahuljice do konzistencije griza ili palente. Naš piling čuvamo u zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu. Potrošiti ga trebamo u roku 2-3 dana.

Bademov piling je dobar za sve tipove kože. Nježno će ukloniti prljavštinu i mrtve stranice kože, te vratiti koži mekoći i vlažnost. Koristimo ga za tijelo i za lice osim ako nam je koža upaljena, osjetljiva ili oštećena.

Suncokretov piling odgovara normalnoj i suhoj koži jer je bogat emolijentima i hranjivim sastojcima. Zbog tih sastojaka možemo ga koristiti i za osjetljivu i upaljenu kožu, ali svejedno vrlo nježno. Na crvenoj i iritiranoj koži ga trebamo izbjegavati.

Zobeni piling je pogodan za osjetljivu i iritiranu kožu koju će nježno umiriti.  Zob djeluje umirujuće na kožu kojoj je potrebna posebna njega pa zobeno brašno čak možemo koristiti u kupki kada nam je to potrebno. Recimo, nakon što smo izgorili na suncu ili nam se koža isušila na vjetru.

Naše pilinge, ovisno o tipu kože, koristimo na vlažnom licu ili koži tijela, nježno trljajući i isperemo vodom nakon par minuta trljanja. Ako želimo više iskoristiti njihove hranjive sastojke možemo ih koristiti kao bazu za masku za lice umiješanu u kremu koja nam odgovara. Za sve tipove kože to može biti SAN BASIC Vitaminska krema za lice s bademovim pilingom, za suhu i normalnu kožu SAN BASIC Dnevna hidratantna krema za lice s suncokretovim pilingom, a za osjetljivu kožu SAN BASIC Intenzivna krema za lice za suhu i osjetljivu kožu sa zobenim pilingom. Pilinge s kremom miješamo u omjeru 1:1 kako bismo dobili masku, što znači jedna žličica pilinga na jednu žličicu kreme. Pomiješamo ih u jednoličnu masu, a konzistenciju popravljamo po potrebi i želji. Na licu masku ostavljamo 10-15 minuta. Krema će se upiti, ostatke očistimo i isperemo lice. Koža će nam biti mekana i nahranjena.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *