Simptomi atopijskog dermatitisa do sedme godine nestaju kod 50% djece

Što je atopijski dermatitis i kako se nositi s njim?

Atopijski dermatitis  ili, kako je nekada bio poznat, neurodermitis je kronična bolest kože koju prati suhoća i snažan svrbež uz pojavu upalnih žarišta ili ekcema.

U podlozi ove bolesti leži nasljedna sklonost alergijskim reakcijama. Javlja se već u prvim mjesecima života djeteta, a u najvećem broju slučajeva javi se negdje do pete godine. Mnogo veći rizik od pojave imaju djeca u čijoj obitelji su prisutne neke od alergijskih bolesti (rinitis, astma). Točan uzrok bolesti u potpunosti nije razjašnjen, ali se smatra da najveću ulogu ima naš imunološki sustav. Intenzitet bolesti s godinama slabi tako da negdje do sedme godine života simptomi nestaju u oko 50% djece. Bolest prate periodi poboljšanja i pogoršanja, koji su za svako dijete specifični.

Iskustvo je pokazalo da SAN dječja krema za njegu i zaštitu kože suzbija simptome atopijskog dermatitisa u većini slučajeva

Osnovni simptom atopijskog dermatitisa je izrazito suha koža kojoj nedostaje vlage i prirodne masnoće, zbog čega se javlja i sljedeći važan simptom, a to je svrbež, koji prati isto tako snažno češanje koje najčešće pogoduje razvoju daljnjih infekcija kože. Pojačano isušivanje kože upotrebom sapuna, šampona ili kupki, zatim  boravak u  prostorima sa centralnim grijanjem, utječu  na pogoršanje simptoma.

Liječenje atopijskog dermatitisa u osnovi je simptomatsko. Cilj je spriječiti nastanak suhe kože, ublažiti svrbež, njegujući kožu emulzijskim sustavima koji će kožu navlažiti izvana te koji imaju u svom sastavu i dosta nezasićenih masnih kiselina koje olakšavaju obnovu narušenog zaštitnog sloja kože. Kad ovakvi emulzijski sustavi ne daju dobre rezultate liječnik će propisati neku kortikosteroidnu  terapiju, ali ovakve kreme ne bi trebalo koristiti prije izlaganja suncu.

mr.sc. Jagoda Ćerić, mag.pharm.

ravnateljica, Ljekarnička ustanova LJEKARNE HOMEOSAN

ŠIRI LJUBAV, PODIJELI OVO S DRUGIMA
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *