shea maslac i shea plodovi

Shea Maslac

U ekvatorijalnoj Africi je tisućljećima dio narodne medicine i tradicionalne kuhinje, a ostatak svijeta je shea maslac otkrio proteklih desetljeća i odmah se zaljubio u njega.

Preradom ploda afričkog samoniklog drveta shea (Butyrospermum parkii L) dobiva se shea ili karite maslac. Postoje neki zapisi koji govore kako su prije 2000 godina karavane donosile u Egipat glinene ćupove pune ovog maslaca i kako su se Kleopatra i njezini dvorjani mazali njime. Arheološki nalazi su pokazali kako se sigurno koristio u najranije u 14. stoljeću.

Logično je, s obzirom kako sprječava isušivanje kože, hrani kožu, a i pruža djelomičnu zaštitu od Sunca, da je shea maslac rano postao cijenjeno sredstvo za njegu i zaštitu kože, ali i kose. Shea stablo raste u Africi oko i sjeverno od ekvatora pa se bere od zapadne obale do istočne obale, od Gvineje pa do Etiopije.

Branje njegovih plodova i proizvodnja maslaca je tradicionalno bio ženski posao, shea maslac se po afričkim selima i dalje koristi kao dio narodne medicine, ali i za prehranu. Mi smo ga u Europi počeli upoznavati tek proteklih desetljeća, ali je ubrzo postao jedan od omiljenih sastojaka kozmetike.

Shea maslac sadrži visoku koncentraciju zasićenih masnih kiselina, zbog čega pruža izvrsnu zaštitu koži od vanjskih utjecaja i prvi je odabir kod suhe i osjetljive, dječje kože, kao i kod posebnih stanja kože, poput atopijskog dermatitisa. Kombinacija nezasićenih masnih kiselina, A i E vitamina, sterola te proteina i minerala čine ga učinkovitom kod regeneracije stanica kože, ima protuupalni i pomlađujući učinak, stoga je aktivan sastojak SAN dnevne hidratantne i SAN noćne hranjive kreme za lice te SAN dječje kreme za njegu i zaštitu kože. Siguran je za osjetljivu kože, koža ga dobro podnosi i ne potiče nikakve alergijske reakcije. Sitne porezotine će brže zacijeliti, spriječit će se iritacija, a koža će biti duboko nahranjena.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica