Ulje Slatkog Badema

Ulje ploda čije stablo u cvatu u kasnu zimu i rano proljeće uljepšava
našu obalu pogodno je i za najosjetljiviju kožu.
Badem, Prunus amygdalus L., se poput masline spominje još i u Starom zavjetu, a s njom dijeli i domovinu, potječe najvjerojatnije s Bliskog Istoka. Pronađen je u arheološkim nalazima iz ranog brončanog doba (prije 4000-5000 godina), a i u grobnici egipatskog faraona Tutankamona, koji je vladao i umro u 14. stoljeću prije nove ere. Još je u Antici proširen cijelim Mediteranom, ali i prema južnoj Aziji, sve do Indije. Stari rimski liječnici i autori prvih poznatih djela o prirodnim lijekovima, poput Pedanija Dioskorida i Plinija Starijeg opisuju ljekovita svojstva badema.

Najveći proizvođač badema na svijetu su danas, pak, Sjedinjene Američke Države, gdje se u Kaliforniji proizvede oko 80% svjetske proizvodnje badema. Ostali veći proizvođači su Španjolska (koja je prije 40 godina bila i najveći proizvođač) i Australija.

Kada govorimo o bademovom ulju, zapravo govorimo o ulju slatkog badema, odnosno onog badema kojeg obično i konzumiramo. Gorki badem sadrži puno veću koncentraciju amigdalina, tvari koja je potencijalno otrovna u većim količinama i koja mu daje karakterističan miris. Također, kao što je slučaj i s ostalim uljima razlikujemo hladno prešano (djevičansko) i rafinirano bademovo ulje.

Izvori:
- Kuštrak D. Farmakognozija fitofarmacija. Golden Marketing – Tehnička knjiga; 2005.
- Agricultural marketing resource center: agmrc.org

Vlaži kožu
Hrani i njeguje kožu
Smiruje kožu

Ulje Slatkog Badema sadrže naši proizvodi:


dnevna krema

SAN BASIC Dnevna hranjiva krema za lice


Nocna

SAN BASIC Noćna hranjiva krema za lice


vitaminska krema

SAN BASIC Vitaminska krema za lice


Košarica
There are no products in the cart!
Subtotal
0.00kn
Total
0.00kn
Continue Shopping
0
%d blogeri kao ovaj: