Ulje Masline

Uobičajeni sastojak naše smočnice
čija izuzetna ljekovita svojstva ne smijemo zanemariti.
Već tisućama godina se maslinovo ulje uzgaja na cijelom području Mediterana i teško možemo zamisliti ijedno domaćinstvo bez njega. Tipično je žuto-zelene do zelene boje, karakterističnog mirisa po plodu masline i gorkog okusa. Smatra se da se u divljini maslina pojavila na području Male Azije, a najstariji dokazi o uzgoju biljke Olea europea L. pronađeni su na otoku Kreti i pretpostavlja se da potječu iz sredine 4. tisućljeća prije nove ere, što znači da su je ljudi sigurno uzgajali prije pet i pol tisuća godina.

I danas su najveći proizvođači maslinovog ulja mediteranske zemlje Španjolska, Italija i Grčka koji proizvedu oko 80% svjetske proizvodnje ulja, a ostali važni proizvođači su Sirija, Tunis, Turska i Maroko.

Maslinovo ulje je poznato i cijenjeno u cijelom svijetu, a većinom se, dakako, koristi u prehrani. No, njezino mjesto u kozmetici je postojalo još i u Antici. Stari Grci, a i Rimljani nakon njih su maslinovim uljem mazali tijelo. U nedostatku sapuna Rimljani bi tijelo poslije mazanja strugali i time odstranjivali nečistoću. Stari Egipćani su ga koristili za njegu kože, za čišćenje i za saniranje upala, dok su ga Grci upotrebljavali osim toga i za masažu, te olakšavanje bolova u mišićima.

Stari narodi su maslinovo ulje koristili za prehranu, njegu tijela i kao ulje za lampice i u zapadnoj civilizaciji je prisutno već tisućljećima pa možemo reći da smo se na njega toliko navikli da je postalo „obično“ koliko je i omiljeno. Ne smijemo ga zbog toga nikako podcijeniti, jer čak i ona „obična“ boca ekstra djevičanskog maslinovog ulja koja nam stoji u kuhinji za salatu može poslužiti kao kućni lijek! U tradicionalnoj domaćoj medicini ono je za pomaganje funkcija jetre, izbacivanje žučnih kamenaca, pri upali želučane sluznice, djeluje kao blagi laksativ, a koristi se na koži i pri opeklinama.

Maslinovo ulje je bogato vitaminom E (prirodni tokoferoli) i ostalim prirodnim antioksidansima, zbog čega ima regenerativni utjecaj na tkiva i mogućnost kože da regulira prirodni sustav vlaženja. Oleinska masna kiselina omekšava i njeguje kožu i dobro utječe na njenu stimulaciju – napinje je i učvršćuje. Steroli imaju ljekoviti učinak, potiču zacjeljivanje kože te je maslinovo ulje idealno za osobe koje imaju problema sa suhom i prhutavom kožom.

Izvori:
- Kuštrak D. Farmakognozija fitofarmacija. Golden Marketing – Tehnička knjiga; 2005.
- Plantagea: plantagea.hr
- International Olive Council: internationaloliveoil.org

Djeluje protuupalno
Hrani i njeguje kožu
Štiti kožu od slobodnih radikala

Ulje Masline sadrži naš proizvodi:


dnevna krema

SAN BASIC Dnevna hidratantna krema za lice


Nocna

SAN BASIC Noćna hranjiva krema za lice


Djecja

SAN Dječja krema za njegu i zaštitu kože


Melem

SAN CLASSIC Melem za regeneraciju kože