Prirodna i nježna oralna higijena

Jeste li spremni za nježan i prirodan pristup njezi zubi i desni? Naime, vrlo je lagano napraviti učinkovita, jeftina, ukusna i neškodljiva sredstva za oralnu higijenu.

Većina kupovnih pasti za zube sadrži abrazivna sredstva, umjetna sladila, šećer, sredstva za pjenjenje, deterdžente i sintetska sredstva za izbjeljivanje koji tijekom godina mogu istrošiti zubnu caklinu, desni, a tijelo ih upija kroz stjenke usne šupljine. Uz to, sredstva za ispiranje usta su obojana umjetnim bojilima, sadrže sintetske okuse koji prikrivaju zadah i sadrže kemikalije i konzervanse.

Prirodna sredstva za oralnu higijenu nemaju izrazite okuse poput kupovnih, ali vremenom ćemo uživati u suptilnim okusima, a primijetit ćemo da nam je dugoročno dah svježiji bez upotrebe kemikalija. Ukoliko imamo kronične probleme sa zubima, desnima i dahom ipak bismo trebali posjetiti zubara, žao nam je.

Recepti za prirodnu oralnu higijenu

Jednostavnu svježu pastu za zube radimo od soda bikarbone i morske soli. Pola žličice soda bikarbone pomiješamo s pola žličice fino mljevene morske soli, dodamo 1 kap eteričnog ulja paprene metvice i nekoliko kapi vode. Pomiješamo u smjesu koja ne smije biti prerijetka i koristimo dalje kao što inače koristimo pastu za zube. Vrlo učinkovit recept za bijele i čiste zube, te svjež dah. Radimo je uvijek svježu.

Volimo li jagode? Naravno, obožavamo ih. Ako nam ih nije žao koristiti za bilo što što nije uživanje u njihovom okusu, izbijelit ćemo njima zube. U sezoni, jedna zrela jagoda srednje veličine će biti naše sredstvo za izbjeljivanje zubi. Zgnječimo je u kašicu, poberemo četkicom i trljamo zube. Dobro isperemo.

Vodicu za usta ćemo također samo napraviti sami. Zakuhamo pola litre filtrirane vode, sklonimo s vatre i dodamo 2 žlice metvice ili ružmarina. Držimo 4 sata i procijedimo. Držim o hladnjaku i potrošimo u roku 7 dana. Prije upotrebe protresemo, gucnemo oko 1 žlice, grgljamo i nakon toga ispljunemo.

Za osvježavanje daha nakon obroka (ako ne želimo da nam se dah osjeti po luku i češnjaku) žvačemo sjemenke komorača. I na kraju, da bi nam oralna higijena bila potpuno prirodna kao četkicu koristimo jednu od onih grančica za čišćenje zubi. Cijelu antiku i srednji vijek su nam te grančice funkcionirale, a koriste ih još uvijek urođenici u Africi i nekim dijelovima Azije.

I.P.

ŠIRI LJUBAV, PODIJELI OVO S DRUGIMA
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *