Kasnimo s pričom o tome kako smo se proveli na domaćem terenu, jer smo si nakon Porcijunkulova uzeli duži odmor. Zaslužili smo.
Od 28. srpnja do 2. kolovoza je Čakovec doživio gradsku gužvu kakvu ne doživljava ostatak godine, a i redove za langoš kakve inače ne doživljava. Porcijunkulovo je najveće proštenje u Međimurju (za definiciju proštenja najbolje konzultirajmo enciklopediju) i za očekivati je da se nađe ponešto za svakoga, a k tome se vidi svega i svačega. Osim velikih imena zabavne i pop/rock glazbe koji tradicionalno pune grad svaku od šest večeri, glavna atrakcija je, kao što to i priliči, ugostiteljska ponuda, a među njom odabrano mjesto ima spomenuti langoš. Mi ga jedemo samo jednom godišnje, za vrijeme Porcijunkulova, a s obzirom na redove, čini se da to čini i ostatak Međimurja.
Langoš je tradicionalni mađarski specijalitet koji se za dugih stoljeća boravka Mađara u Međimurju i Međimurja u Mađarskoj udomaćio ovdje. Razvučen komad dizanog tijesta peče se u dubokom ulju i maže prilozima od kojih su najpopularniji vrhnje i češnjak. Ima okus onakav kakav i zvuči, masno i tijestasto. Poruka svima koji dolaze – jedite langoš prvi dan dok je ulje u kojemu se peče još svježe ili, ako imate sreće kao mi, jednog od dana kada mijenjaju ulje. Staro ulje ćete prepoznati po mirisu i njega izbjegavajte. Langoš inače nije nikakav problem napraviti kod kuće ili naći u lokalnom fast-foodu, ali svi ga vole jesti baš na Porcijunkulovu. Ozbiljno, ovakve redove za hranu nismo vidjeli niti na InMusicu.
Na jednom od štandova s domaćim proizvodima smo uzeli i turoš. Svježi kravlji sir se miješa s dosta soli i crvene paprike s dodatkom češnjaka, oblikuje u stožaste oblike i suši. Tvrdi sir se lako mrvi i trga pa se može koristiti za suhi gablec ili staviti u salatu. Pravi je domaći međimurski proizvod, iako je s južne strane Drave poznat i kao prgica. Tipično je za Zagorce i Podravce da ne prihvaćaju ništa iz Međimurja, što bi rekao. Inače se turoš (ili prgica) može pronaći na lokalnim tržnicama, a radi ga i Vindija za lokalno tržište.
Jedna poslastica koja dolazi s desne strane Drave, ali jeli smo je s ove, je makač ili štrudla od maka. Brašno, šećer, mlijeko i vrhnje čine je kalorijskom bombom, ali je joj je teško odoljeti. Preporučamo je ako želite probati nešto drugo, osim međimurske gibanice, kada dođete u ove krajeve.
Velike vrućine tijekom Porcijunkulova su većinu dana ostavljale grad praznim, što je i nama ostavljalo vremena da se maknemo od našeg štanda i istražimo što drugi nude. Hrana nas je, naravno, najviše zanimala, ali svidjeli su nam se i razni ukrasi i upotrebni predmeti iz domaće radinosti. Naravno, i kupili smo ono što nam se sviđalo. U obitelji Pavelić iz Varaždina ručno se rade figurice, šalice, tanjurići i zdjele od pečene keramike. Već nam je teško izabrati nešto za kupiti, s obzirom koliko doma imamo njihovih stvari.
U torbu smo strpali nekoliko betonskih lavova i Buddha koje radi tvrtka iz Beretinca kraj Varaždina za ukras na našoj terasi, te ručno izrađene drvene modlice za paprenjake s uzorcima cvijeća, voća i leptirića. Jer, te nam stvari uvijek trebaju. Posjet štandovima udruge Sklonište dobrote koja se brine o napuštenim macama i Skloništa za životinja udruge Prijatelji životinja nas je ostavio bogatijima za dvije majice i vjeru da ćemo tako pomoći nekim malenim stvorenjima da prežive.
Porcijunkulovo je naša redovna godišnja destinacija, prilika da vidimo sve naše Međimurce na jednom mjestu, popričamo i podružimo se. Na našem štandu su se zaustavila mnoga nama poznata lica, a svima je to bila i prilika da probaju novitete koje imamo u ponudi. Stoga, vidjet ćemo se i sljedeće godine.
Ivan Palijan
Nema komentara