Sredstva za sunčanje i zaštita kože od UV zraka
4. srpnja 2019.
Svježe maske za lice za dubinsku njegu kože
16. kolovoza 2019.

Možemo li orah voljeti još više?

Spread the love

Ulje oraha je najslavnije ulje na svijetu za koje možda uopće nismo čuli. Talijanski renesansni majstori, uključujući Leonarda da Vincija koristili su ga za slikanje svojih remek-djela.

Mona Lisa je slikana uljem na drvenoj podlozi, a ulje korišteno tom prilikom je sasvim sigurno bilo ulje oraha. Umjetnici u prošlosti nisu imali dućane sa slikarskim priborom, nego su se za izradu podloga i boja morali pobrinuti sami. Pigmenti boja su se izrađivali od različitih prirodnih materijala mineralnog, biljnog i životinjskog porijekla, a onda su se oni miješali s uljem da bi se mogli nanositi na podlogu. Talijanski slikari su preferirali ulje oraha, dok su se u ostalom dijelu Europe uglavnom služili lanenim uljem. Oba su se ulja koristila zbog brzog sušenja i primanja za podlogu, dok je laneno bilo lagano žućkasto, što je utjecalo na boju.

Do svojeg slavnog mjesta u povijesti orah je došao zahvaljujući Starim Rimljanima koji su taj naš obični orah s istočnih rubova svoga carstva u Anatoliji proširili po njegovom ostatku, a kasnije se on proširio i svijetom. Smatra se da domaći orah (Juglans regia) potječe, poput toliko puno životinjskih i biljnih vrsta, iz Središnje Azije.

Orah nam je omiljen sastojak domaćih slastica i to uobičajeni način na koji ga konzumiramo. Bogat sastav omega-3 masne kiseline, odnosno alfa-linolenske kiseline u orahu bi morao biti razlog da ga konzumiramo više. On je zasitna grickalica ili međuobrok, a jesti ćemo ga i za doručak uz žitarice. Ulje oraha ima nisku točku dimljenja zbog čega nije pogodno za kuhanje (a ostavlja i gorak okus nakon prženja) pa ga je najbolje koristiti kao začin za salatu ili sirovo povrće. Napitak od oraha ćemo napraviti poput onog od badema, 100 grama oraha blendamo s litrom vode i procijedimo. I ulje i napitak imaju prepoznatljiv okus zbog čega ga možemo kombinirati s ostalim namirnicama kako bismo ga dobili u našim jelima.

Ulje oraha se u kozmetici koristi za intenzivnu njegu kože i kose zbog spomenunte alfa-linolenske kiseline. No, još je zanimljivija upotreba macerata njegovog ploda. U SAN prirodnoj kozmetici koristimo macerat ploda oraha, pri tome mislimo na sve – ljusku, jezgru i list. Taj je macerat bogat taninima i pomaže tamnjenju kože pa smo ga stavili u SAN SUN CARE Zlatno ulje za preplanuli ten.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *