Grmovi ružmarina rastu ispred kuća ili ina ogradama


To i nije nikakva tajna i otkrivanje je, naravno, tople vode, ali smo htjeli vidjeti koliko biljaka s dobro poznatim ljekovitim svojstvima možemo pronaći u 5 minuta hoda uz obalu. Pretpostavili smo puno, što se na naše veselje i pokazalo točnim

Cesta je duga i njome još puno moramo prijeći

Zadnje kišne dane ljeta smo htjeli provesti u Primorju, gdje i inače provodimo naše ljetne slobodne dane. Par dana obilaska partnera u Istri i Kvarneru smo morali ubaciti u raspored. Prvi je plan bio da to radimo polagano, putem da promatramo prirodu i napravimo dobre fotografije, no, prirodi se to nije sviđalo, imali smo 2 dana kiše i pljuskova pa smo odlučili obilazak napraviti brže, a prirodu ostaviti za kasnije.

A onda kada smo se stavili u način djelovanja za odmor, preveliki planovi nisu dolazili u obzir i išli smo napraviti najbolje što možemo s onim što imamo. Što se pokazalo i odličnim, jer Jadranovo, mjestašce na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri, nudi pregršt ružmarina, lavande, lovora, maslina, nara, bršljana i motra koji rastu između i ispred kuća, te pored mora.

Svi oni rastu s lakoćom, bez obzira jesu li samonikli ili ih ljudi sade za ukras i upotrebu. Što smo sve našli u 5 minuta hoda od kuće do mora opisat ćemo ovdje.

RUŽMARIN – Navikli smo na njega u jelima, ali osim kao začin koristi se u fito i aromaterapiji, te kao sastojak u kozmetici. Ovisno o njegovom kemotipu eterična ulja i tinkture se koriste za poboljšanje cirkulacije, umanjenje bolova, za smirivanje tegoba s jetrom žuči, probavom, za iskašljavanje, a u kozmetici je njegov CO2 ekstrakt jedan od najmoćnijih antioksidansa pa produžuje vijek trajanja i SAN prirodne kozmetike. Raste uglavnom kultiviran ispred kuća ili kao živa ograda.

Osim grožđa, vina, listova i sjemenki, vinova loza nam daje i hlad

VINOVA LOZA – Grožđe se jede ili se od njega radi vino, mlado lišće se može korstiti za sarmice. No, kao što također znamo, antioksidansi iz sjemenki imaju sjajan utjecaj na naše zdravlje, posebno krvožilni sustav. Ulje sjemenki grožda je bogato esencijalnom linolnom masnom kiselinom koje hrani kožu i čini je mekanom pa je stoga i sastojak SAN vitaminske kreme za lice, SAN noćne hranjive kreme za lice i SAN maslaca za tijelo AVOKADO SEZAM.

LAVANDA – Raste i u kontinentalnoj klimi pa ju možemo vidjeti u mnogim krajevima Hrvatske i Europe gdje je svi obožavaju i poznaju svojstva njenog eteričnog ulja. Smiruje kožu, ali i na isti način djeluje i na psihu. Eterično ulje se može miješati s baznim uljem, ali se mogu i cvjetovi macerirati. Zbog njegovih protuupalnih svojstava, eterično ulje prave lavande je uobičajeni sastojak i SAN dječje kreme za njegu i zaštitu kože i SAN CLASSIC melema za regeneraciju kože.

Lovorov plod je nedovoljno iskorišten dio biljke

LOVOR – I on nam je dobro poznat kao začin jelima. Specifičnog je trpkog mirisa sličnog ružmarinu pa ima i neka njegova ljekovita svojstva – dobar je za probavu, protiv bolova, za iskašljavanje i umiruje psihu, a možemo raditi tinkture, čaj ili koristiti ulje koje dobivamo iz njegovih plodova koje obično i zanemarujemo.

Očigledno je, maslina je neobrana

MASLINA – Ništa niti u maslini i njenom ulju ne možemo novo reći, ulje je uobičajen sastojak svake smočnice. Na tržištu je mnogo brendova, dijelimo ga na obična i djevičanska, nažalost, lako ga je patvoriti, dodati boju i miris pa trebamo, zapravo paziti što kupujemo, je li to ekstra djevičansko za 40 kn baš ekstra djevičansko maslinovo ulje ili možda repičino u koje je dodana umjetna boja, klorofil i miris. U SAN prirodnoj kozmetici koristimo ekstra djevičansko ulje s certifikatom i kemijskom analizom koje imamo za sve naše sastojke. Samo kažemo.

Eksplozivno pakiranje vitamina C i punicične kiseline

NAR – Originalno iz predjela Azije koji se prostire od Irana do sjeverne Indije, nar se na Mediteranu uzgaja od davnina. U Dalmaciji i zaleđu plodovi mu dozrijevaju tijekom listopada. Plod i sok su bogati vitaminom C, ali su sjemenke, izvor punicične kiseline koja je zakon u anti-age kozmetici. Ulje nara je glavni sastojak SAN EXCLUSIVE seruma za područje oko očiju.

Bršljan je tu za onaj gotički izgled naše okućnice

BRŠLJAN – Sadi se obično kao ukras oko kuće, na ogradama, brzo raste, šiti se i svojim zimzelenim lišćem u gustom sloju prekriva sve površine. Plodovi i lišće mogu biti blago toksični, odnosno izazvati alergijske reakcije pa s njegovom upotrebom, čak i branjem, treba biti oprezan i pažljivo ga dozirati. Od lišća se radi i sirup koji olakšava dišne tegobe i iskašljavanje, a macerat bršljana dobar je za rješavanje celulita i reumatskih tegoba.

Motar je već slan od mora pa s njim štedimo sol u salati

MOTAR – Takozvani morski komorač  je jestiva biljka čiji se listovi jedu u salati, a može se i kiseliti za zimnicu, raste uz obalu mora. Nekada su ga pomorci nosili sa sobom i jeli kako bi spriječili nastanak skorbuta, Nije toliko bogat vitaminom C, ali pomaže. Poznat je širom svijeta gdje god ima obale i mora. Spomenuo ga je i Shakespeare u jednom stihu u „Kralju Leareu“, napomenuvši kako je njegovo skupljanje po stijenama opasan posao.

Ivan Palijan

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica