Božanska vanilija umiruje i obnavlja kožu

Ekstrakt vanilije je najskuplji začin nakon šafrana. Veliki je trud potreban da se uzgoji vanilija, a na svijetu je, čini se, ne može biti dovoljno, jer je svi obožavaju!

Poput kakaa, i vanilija dolazi iz Srednje Amerike, od kuda su je španjolski osvajači donijeli u Europu, a kasnije se njena konzumacija proširila svijetom. Vanilija (Vanilla planifoila, najrasprostranjenija od tri vrste vanilije) koju poznajemo pripada porodici orhideja, dugo se smatralo da se ne može uzgajati, a onda je u 19-om stoljeću otkriveno da ju oprašuje jedna vrsta mušice, što je onda riješeno ručnim oprašivanjem. Taj sav ručni rad dovodi do visoke cijene koju ima ekstrakt vanilije, a njena cijena dodatno raste na svjetskom tržištu  ukoliko tajfuni poharaju nasade na Madagaskaru i Indoneziji koji su danas njeni glavni proizvođači. Iz prehrane okus vanilije, zapravo, najviše vežemo uz vanilin, sintetski proizveden spoj koji se koristi za izradu vanilin šećera, sladoleda, keksa, kolača i tako dalje. No, posljednjih godina i prehrambena industrija se okreće prirodnoj vaniliji koju u dućanima znamo pod imenom bourbon vanilija koja je, naravno, višestruko skuplja od vanilina. Bourbon vanilija je spomenuta Vanilla planifolia koja potječe iz Meksika, a nosi to ime jer je prvi njen uzgoj počeo na francuskom otoku Reunion u Indijskom oceanu koji se prije zvao Bourbon, prema francuskoj kraljevskoj dinastiji. Danas se, osim na Reunionu ona proizvodi i na Madagaskaru i Indoneziji koji proizvode dvije trećine svjetske proizvodnje.

U kozmetici koristimo macerat vanlije, odnosno ekstrakt vanilije u nekom ulju bez ili blagog mirisa, primjerice koštica grožđa, da se miris ulja ne miješa s mirisom vanilije. Vanilin, kao da nije dovoljan njegov božanstveni miris, ima još neka svojstva zašto je volimo. Naime, potiče regeneraciju kože i smiruje njenu upalu. Ekstrakt vanilije sadrže SAN BASIC Noćna hranjiva krema za lice, SAN BASIC Vitaminska krema za lice, SAN BODY CARE Maslac za tijelo AVOKADO SEZAM.

I.P.

Nema komentara

Odgovori

    KontaktMoj računKošarica