Ulje Makadamije

Ukusni oraščići makadamije dobivaju se iz zimzelenog stabla
Macadamia integrifolia L., porijeklom iz Australije.
Dvije su jestive vrste makadamije od komercijalne važnosti, M. integrifolia i M. tetraphylla i njihovi križanci. Australija je najveći svjetski proizvođač ovih orašastih plodova, iako se proizvode i u Novom Zelandu, Južnoj Africi, Malaviju, Keniji, Boliviji, Kostarici, Brazilu i SAD-u (Hawaii).

Makadamija orasi sadrže 65-75% ulja (69-78%), 9% proteina i 9% ugljikohidrata (13% proteina, 7% ugljikohidrata i 4% minerala prema drugim izvorima). Također, sadrže 2% dijetalnih vlakana te značajan udio kalcija, fosfora, kalija, selena, željeza, ali i vitamina B skupine, riboflavina, tiamina i niacina.

Najzastupljenije masne kiseline u ulju su mononezasićene, tako je oleinska masna kiselina prisutna u udjelu od oko 65%, a značajne su i palmitoleinska (17%), palmitinska (8%), stearinska (3%), arahidonska (2%), linolna (2%) te miristinska (1%) masna kiselina.

Upravo je sastav masnih kiselina taj koji ulje makadamije čini posebnim i za kozmetičke svrhe. Nizak udio polinezasićenih masnih kiselina čini ga relativno stabilnim kod oksidacije, a značajan udio palmitoleinske kiseline, s obzirom da njezin udio u koži godinama opada, upućuje na njegovu važnost i u njezi zrele kože.

Osim toga, sadrži značajan udio neosapunjivih tvari (0,3-0,33%), sterole, skvalen, alfa i gama tokoferole te nizak udio tokotrienola. Glavni steroli su ß- sitosterol (oko 93%) te u manjem udjelu sadrži kampesterol i stigmasterol. Steroli njeguju kožu, pospješuju sposobnost regeneracije te je čine mekom.

Zbog sposobnosti brzog upijanja i uvlačenja hranjivih sastojaka dublje u kožu, ulje makadamije se na veliko koristi u kozmetičkim proizvodima za njegu svih tipova kože.

Jedno je i od češće korištenih mononezasićenih ulja u prehrani (ulje za salatu, ali i za prženje zbog visoke točke dimljenja), a u svijetu se koristi i kao dodatak prehrani zbog povoljnog sastava masnih kiselina i sterola.

Izvori:
- Gunstone FD. Vegetable Oils in Food Technology Composition, Properties and Uses. Wiley Blackwell Publication Second Edition; 2011, str. 329-330.
- Holčapek M i sur. Characterization of triacylglycerol and diacylglycerol composition of plant oils using high-performance liquid chromatography– atmospheric pressure chemical ionization mass spectrometry. Journal of Chromatography A 2003; 1010:195-215.
- Kaijser A i sur.Oxidative stability and lipid composition of macadamia nuts grown in New Zealand. Food Chemistry 2000; 71:67-70.
- Moodley R i sur. Elemental composition and chemical characteristics of five edible nuts (almond, Brazil, pecan, macadamia and walnut) consumed in Southern Africa. Journal of Environemental Science and Health, Part B 2007; 42:5; 585-591.

Brzoupijajuće i anti-age ulje
Bogato palmitoleinskom masnom kiselinom
Pogodno za sve tipove kože

Ulje Makadamije sadrži naš proizvod:

Anti-age

SAN BASIC Anti-age krema za lice